Monday, April 5, 2010

SMART ENGLISH -YAYASAN DIRAJA SULTAN MIZAN

A program called SMART ENGLISH which was promoted by the Yayasan DiRaja Sultan Mizan (YDSM). pupils from year , 4, 5 an 6 took part in the activity. The program was designed to inculcate reading habit among the pupils. it is a 'base to base' activity. Pupils are grouped in six involving three levels of proficiency. L1 is for advanced, L2 is for intermediate and L3 for Low achievers.
.

athirah, aina, hafizah, hakimi, hafizuddin n nik faisal...

On 14th April, k.ina and i accompanied 6 pupils of our school participated in Smart English. It was held at SK Pusat Bukit Besar for KTS (k.trg selatan). 30 schools took part in the competition. unluckily we only managed to get consolation prize. it's ok.... we'll try again next year...

Mr. Sharizal - org kuat smart english...- giving explaination on rules n regulation...


on 15th of April, i was selected to be a judge for smart english for KTU... it was held at PKG Tok Jiring... only 10 schools participated.... i was a jugde for station 6- wall dictation. i took a few interesting books from the library of PKG Tok Jiring... there are lots of books there...i wish aku boleh pnjam....


during the session....3 readers from 3 levesl read three different stories, then they have to rush to the writers and tell them the stories... writers have to write the stories correctly....


Saturday, April 3, 2010

Attending a Course @ BTPN, Marang.




I went to a course at BTPN at Marang...On Saturday, started at 8.30 a.m. till 2.30 p.m... The course was really helped me in teaching writing n Vocab to weak students... in case, i'm teaching year 6 kualiti...the last (but not least) class..

But, since morning I only ate a pack of nasi minyak, bought by my hubby, which was so little rice n unyummy lauk..huh... but i had to eat... huh... i only ate half... huh...

2o minutes driving, i managed to to reach there at 8.20... but the course only able to start at 8.45 a.m... why? coz the room was locked...huh... lenguhnya kaki...dah la aku sakit kaki pg tdi.. dunno why...

then, the course went smoothly... really informative...

the facilitators were;

mr shafiq from sk paka 2, dungun.

mr shamsul rafizi from sk kg batu 29, setiu.

mdm nor afdzan from sk bukit sawa.

all of them are really high motivated teachers.

of cosssss i admire them... hope to be 'rajin' like them...

at 10.30. my stomach started making sounds of music... OMG... "'i'm hungryyy......"...

but cik Juraida said, we only break once, i.e at 11.30-12.00 noon for brunch.. heh... apa kebendanya ni? sengkek sangat ke KPM? bygkan if ada cikgu2 yg tak makan pun lg pg td i, terpaksa makan pg at 11.30, then terpaksa plk kena catu makanan sebab takut org belakang tak dpt makan... belanja makan pun rm 3 seorang seharian kursus...

yela , aku gi kursus bukan nak makan... tp, nampak sgt belanja kena cut semua... kesian cikgu, dah la kena gi kursus hari sabtu..., makan kena cut, nak klaim perjalanan pun kena kira taxi fare... mana ada dah cikgu2 sekarang yg pegi kusus naik teksi, tambah plk, blh klaim utk 1 seat only. mana ada taxi yg nak pegi dgn seorg saja kat dlm tuh... adesss... sbb tu aku tak penah klaim perjalanan utk kursus... jauh ke, dekat ke, aku redha jer...

result exam bdk2 kena gempak sokmo2... buat kelas dana, tahun ni mgajar, thn dpn baru dpt duit... dah la hari sabtu.. if komplen, ramai nak kondem balik... pakat duk kata, keje half day, cuti byk... itu mmg dah lumrah... mmg la keje half day, tp mana dan sempat nak buat semua keje within 7 hours or may be more at school... mengajar satu hal, bila mengajar, kena mark buku, asal nak mark buku jer, teringat dokumen2 yg takde kaitan langsung dgn mengajar, nak kena hantar... buat yg tu dulu... then, buku terbengkalai...

heh, tapi aku sempat blogging... heh... aku berblog kat rumah jer... tu pun terkejar2 buat keje rmh.. asyik draft... then baru publish..hehe...

E-Book oh E-Book




What is E-Book?
yg ni aku copy dr blog
yb razif -
http://ybrazif.blogspot.com/2009/05/terengganu-guna-e-book.html

Seramai 10,438 murid tahun lima dari 127 sekolah di negeri ini akan mula belajar menggunakan buku elektronik 'e-Book' dengan penyerahan buku itu bermula semalam. Ia merupakan fasa pertama daripada jumlah keseluruhan 25,000 unit e-Book yang akan diserahkan kepada pelajar pada tahun ini secara berperingkat melalui Pejabat Pendidikan Daerah. Menurut Menteri Besar, Datuk Ahmad Said, dengan pelaksanaan program itu, pelajar dapat menguasai teknologi maklumat dan tidak perlu lagi membawa beg yang berat ke sekolah. Jelasnya, e-Book itu dilengkapi perisian buku-buku teks sekolah rendah serta perisian tambahan termasuk al-Quran, doa dan amalan solat.Selain itu, dengan pelaksanaan program itu juga, Terengganu kini menyertai Portugal dan Venezuela iaitu negara yang menggunakan buku elektronik sepenuhnya menggantikan buku teks di sekolah. "Pelaksanaan e-Book dengan akses Internet juga adalah usaha kerajaan negeri untuk meningkatkan capaian pendidikan bagi menyediakan tenaga kerja dalam era k-Ekonomi," katanya.Beliau berkata demikian dala m ucapannya pada majlis pelancaran buku elektronik itu di Universiti Malaysia Terengganu (UMT), dekat sini semalam.Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, YB Ahmad Razif Abdul Rahman; Menurut Ahmad, agihan e-Book sama seperti Skim Pinjaman Buku Teks (SPBT) iaitu pada penghujung tahun dan kemudahan itu mesti dipulangkan kembali kepada pihak sekolah.

gambar2 kat atas tu, murid2 aku yg tengah taip kerja rumah guna ebook... mmg mahir dr aku pd bab download games and mp3, tapi bila sampai bab taip menaip, kelam kabut tanya kat mana nak buat table, kat mana nak tekan shift, mcm mana nak tukar tulisan etc... adesss... budak2 niiii... tapi paling suka n seronok tengok bila aku gunakan e-book masa ajar PSV... dgn menggunakan program paint, budak2 ni amat kreatif...



Thursday, April 1, 2010

Nisa Amni - 6 bln

suka sgt merayap bwh meja...

duduk dh boleh tp blm stabil lg..

yeaaaa!!!!! 'saya dah pandai naik tanggaaaa!!!!!!'


Pejam celik, budak kecik ini dah 6 bln setengah umurnya... dah ligat sana sini.. progressnya amat laju nak banding dgn abg2 nya pada sebaya ini..

meniarap pd umo cukup 3 bln, mengensot pd umo 4 bln, 5 bln dah naik gigi n dah start merangkak.. recently dah pandai naik tangga sendiri... tp yg tak bestnya, timbangan tak naik. last month, she was 6.5kg, bln nin pun 6.5kg... aku pun pelik, makan byk... may be sbb nisa ligat sgt kot... hrp2 bln dpn naik skit berat bdn... anak maintain kg, mamanya plk asyik bertambah tiap2 bln...huuuu... nak diet? aku menyusu... n aku always feel hungry...uhuk...bila nk kurus nihhh?????

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails