Monday, March 29, 2010

Befday Gurls

24 Mac

Befday gurls? gediks plk dgr bila2 mak2 budak dipanggil befday gurls...mcm Wondergirls yg nyanyi " I want nobody nobody but ciu... huuu..

Kawan2 yg smbut harilahir bln mac telah organised majlis makan ringan2 masa rehat. aku pun turut sama sumbangkan sedikit santapan sampingan... even sempoi, tp amat happening... terima kasih byk2 kpd kak mi, k.ma, onie, dll..sape2 yg lahir bln 4 standby yer... heh heh heh...

Majlis amat bermakna dengan kehadiran kekanda tersayang kak zah...dijemput utk memeriahkan majlis.

mihun goreng, bubur, betik, dadih dsb....

k.ina >>>ini org was really greedy on that day...hahaha..

kak pah n kak suhaniah..

Sunday, March 21, 2010

Budak Betuah!!!

Ini budak2 betuah kesayanganku.... aku ambik pic ni masa hari last exam... masuk kelas pertama, tengok sorang ni mata bengkak... tanya kenapa? jawabannya, " adik kita katok dgn penyapuuu..." siannn... then masuk second class....masa budak ni mintak permission nk gi toilet, terdetik, budak ni ada janggut ke? then, bila tengok dekat... Ya Allah, 5 jahitan dekat bawah dagu? aku pun tanya ayat yg sama... kenapa? jawabnya; "kena simen dekat swimming pool at TER (Terengganu Equestrian Resort)... Huk aloh laaaa...

yg ni nama Faizal, adik pukul dgn penyapu...nsb baik tak kena mata.. disebabkan exam, mai jgk sekolah.

yg ni plk; hakimi, selalu bg cikgu naik angin...see the 'janggut' segera..

Inilah hidup cikgu... sentiasa ada perkara yg mengejutkan... jatuh, berdarah lutut masa rehat, terlanggar meja;bengkak dahi, terlanggar pintu; bengkak dahi juger... sakit perut, cikgu tlg cari minyak angin... masuk bilik guru, menangis2 (terutamanya tahun 1), tanya kenapa? duit hilang, bekal kita ada org ambik, tertukar kasut masa masuk library, kena la cari balik, cari setiap kelas... ada yg terberak dlm kelas... cikgu jgk yg kena basuh... nak suruh pekerja swasta, dah ada kes budak muntah dlm kelas, cikgu yg pregnant mintak tolong pekerja swasta, boleh dia cakap; "cikgu, tu bukan keje kite cikgu.."adusss,.... terpaksala cikgu tu dgn bawak perutnya, sapu n basuh muntah budak... nasiblerr...ada yg demam, bila tanya, bila lagi demam? jawabannya, demam mlm tadi lagi... tanya lagi, kenapa datang jgk sekolah? jawabnya, takder org nak jaga kat rumah... hemmm... habis tu, kat sekolah, sape yg nak tolong jaga? cikgu jugak... tak pasal2 cikgu kena hanta balik rumah...tapi nasib baik GB dah tetapkan parents yg akan ambik anak diaorang balik if demam. bergaduh dlm kelas, ejek mengejek itu perkara common..
update - 25 mac crita hari ni plk, anak murid pompuan aku tahun 5. sakit perut, berkerut2 tahan sakit dalam kelas. bila ditanya sakit perut mcm mana, berbisik kawan dia kat sebelah..."dia sakit uzur"... OOOO..dlm hati, terdetik, awalnya budak2 sekarang akil baligh... aku dulu, form 2 baru la tau sakit perut uzur... tergendala skejap kelas aku... kebetulan, dlm handbag aku ada panadol mentrual... try tanya dia penah makan tak? bila dia kata, mmg dia makan panadol pink tu pun bila period...nasib baik aku sentiasa ada bawak... budak2 laki duk sibuk tanya, teacher, ubat apa warna merah teacher? Heppp!!!! sibuk sokmo nak tau... tp diorang dah paham... dlm subjek agama n PJK pun dah ada disentuh psl ni...then, selesai satu kes..
masuk bilik guru plk, ade cikgu duk crita psl budak thn 4 yg kecik aje tubuhnya, tp dah pandai peras ugut kwan, ambik duit kawan... hari ni mak kpd 2 org yg jd mangsa ni dtg sekolah... yg tak bestnya, si pembuli ni tak dtg sekolah...sbb dia dah tahu yg mak 2 org mangsa tu nak repot dkt GB.. kebetulan plk cikgu kelas dia mmg tiada kat sekolah...jd pegawai kejohanan olahraga..(huh...cikgu jgk..)apa crita lps tu, i have no idea.hari ni masa mengajar 6 masa, tambah dgn jadual ganti cikgu2 yg ramai takde kat sekolah hari ni... lawatan, olahraga, pertandingan tilawah n hafazan etc... esok dah jumaat, cuti...






Saturday, March 20, 2010

Muzium Negeri Terengganu


Dekat2 tengah hari td kami ke Muzium Losong... saje jalan2 sbb hubby nak tengok lukisan2 yang dah menang. tak kira la tanding apa pun... tp biasanya pasal sejarah negeri terengganu yg dianjurkan oleh Muzium setiap tahun. kali ni hubby nak masuk plk... ada rezeki, menang... ini kali pertama Nisa Amni ke Muzium... Abe Long n Abe Ngah dah byk kali dah...sebab aku pun selalu ke sini kalau ada pertandingan melukis n mewarna...bwk budak2 masuk tanding... park aje kereta, kami terdengar bunyi musik... wahhh musikkk... irama rodat bergema di telinga... OOOO.... rupenya ada pameran Rampai Budaya 2010... langkah kanan ni... aku pun tak penah tengok lagi rodat depan mata... ini first time...


Persembahan rodat dr Kg. Surau Panjang, K.trg...



Kalau dikir barat, yg menyanyi dipanggil 'tok jogho', tp kalau rodat, tak tau plk aku...


Rodat lagi....



selain dr persembahan rodat, ada jugak demonstrasi membuat masakan tradisional trg mcm kuih cara berlauk n kuih cara gulung... siap blh makan lagi...



demonstrasi blok batik.. kat belakang nun, sape2 yang nak cat batik, dipersilakan..



nak main congkak n nak belajar buat wau pun bolehh... bukan boleh blah yerr.. ada petugas yg akan ajar...

Lepas penat merayau kat bwh, kami naik atas... atas mana?. atas tuuuu....


dari tangga pintu utama muzium


posing dulu... kat mana darimi? kat mana lagi, duk berkepit dgn aku laaa,...


bapak mithali... hehe... aku bwk kamera kecik jerr..
kat dlm tu, aku tak blh amik gambo...


Haaa... mama plk posing...

anak2 terunaku... try tengok dekat tangan darimi... kete lumba... tak tinggal langsung.

say cheeeeeessssssssss....


About 1p.m., kami balik...


Friday, March 19, 2010

UiTM Dungun

Cuti ni mcm biasa, kami balik kampung.... balik hari sabtu awl cuti, then balik sini smula on tuesday coz i have tuition classes at night....
Yesterday, Thursday, we went to UiTM Dungun. Visiting my youngest sister over there.. brought her lots of food for sure...
abe long n darimi played at the playground just beside uitm n we had a picnic beside pantai teluk gadung...
unluckily, i forgot to bring along the camera. i just managed to took these photos using my cikai handphone. hemmm..

beautiful beach view - proceeding uitm dungun...




We reached home at 7.30 p.m.
today- just finished marking exam papers... walllahhhh... at last... huh... ahad dah start skolah...


Saturday, March 6, 2010

Mat Indon belakang rumahku...

Wali Band -Taubat maksiat [Tomat]

Dengarlah hai sobat
Saat kau maksiat
Dan kau bayangkan ajal mendekat
Apa kan kau buat
Kau takkan selamat
Pasti dirimu habis dan tamat

Bukan ku sok taat
Sebelum terlambat
Ayo sama-sama kita taubat
Dunia sesaat
Awas kau tersesat
Ingatlah masih ada akhirat

Astafighrullahal’adzim

Reff:
Ingat mati, ingat sakit
Ingatlah saat kau sulit
Ingat ingat hidup cuma satu kali

Berapa dosa kau buat
Berapa kali maksiat
Ingat ingat sobat ingatlah akhirat

Cepat ucap astafighrullahal’adzim

Pandanglah ke sana
Lihat yang di sana
Mereka yang terbaring di tanah
Bukankah mereka
Pernah hidup juga
Kita pun kan menyusul mereka

Astafighrullahal’adzim

Repeat Reff

Cepat ucap astafighrullahal’adzim

Repeat Reff

Cepat ucap astafighrullahal’adzim
Cepat ucap astafighrullahal’adzim

..

Heheee... kenape tak pasal2 aku paste lagu indon dlm blog nihh? huuuu... saja nak kongsi crita... kat belakang rumah aku sekarang ni ada 2 org indon keje kontrak tgh buat rumah.. siap bina pondok kecik utk tidur kat situ...letrik n air, tauke diaorang tarik dr rumah aku... rumah kongsi tu complete dgn TV, mini hifi, dapur peti ais.. amboiii....mula2 tu cuak juga...mcm2 hal dlm kepala aku ni... kot2nya PATI etc... tapi tanya tauke dia, dah lama 2org tu keje dgn dia n dah banyak rumah yg diaorang buat.... lega sikit aku rasa... bukan lega banyakk... bukan apa, kan byk kes dah mat indon buat hal... takut jugak aku..

dia stat buat rumah 4 feb lps... kadang2 ada 3 org yg buat keje, kadang2 dia dua tu jer... oh yer... hubby aku ada tanya nama 2 org tu... sorang nama Ara, sorang lagi nama Sidik.. islam n dr Jawa...yg pasti, ptg2 kawasan kejiranan rumah aku akan didendangkan dgn irama dangdut inul gelek gerudi... feeewitttt...

Haaa ni aku nak stori mori pasal lagu Kumpulan Wali yg aku google n tempek kat sini... jeng jeng jeng... inilah lagu yg didendangkan dgn penuh perasaan oleh Ara pd hari Jumaat lps masa imam tgh baca khutbah dkt masjid... stakat ni tak penah lagi diaorg tu gi masjid smayang jumaat n aku n hubby tak nampak lagi(setakat ni)2 org tu solat... kot2 kami tak "perasaan", wallahua'lam.. huuu...

Friday, March 5, 2010

Aku Demam.....


Sukan Tahunan

2 Mac 2010- Sukan olahraga dan sukaneka telah diadakan... bermula jam 8.00-11.00 pagi bg sesi pagi dan bermula jam 2 p.m. utk sesi petang... tugas aku, jd MC (hammer) HAHAHA... tp tak best sebab aku prefer berada di tengah2 padang...(kunun...)
Berikut antara senario yg aku pilih2 nak di'tempek' dlm blog... gambar byk tp aku tak kuasa nak upload byk2... HEHEHE..

Cg Shaharuddin - handle warming up utk murid2 tahap 1.
Cg Sofwan (guru pelatih IPGMKDRI)- handle warming up tahap 2.
Murid2 Pra Sekolah
Acara pertama sesi pagi dimulakan dgn pra sekolah-baling bola dlm bakul


Olahraga utk tahap 2


Acara junjung beban - murid PKBP


Prize Giving Ceremony utk murid pra sekolah, PKBP dan tahap 1


Jeng jeng jenggggg.....



Acara gelek bola dengan gelung rotan


Sesi ptg dimulakan dgn acara perbarisan masuk kontinjen rumah sukan.... Panas yang teramat sangat..


Antara ibubapa dan guru yg memberi sokongan padu..


Acara terompah gergasi.


Aduhaiii... letihnya...sampai tetidoo..



Ucapan terima kasih utk En. Razali dr PDRM yg sudi meminjamkan PA System yg canggih itusss secara freee... hehe... thn dpn dpt free lagi yerr...


Acara guru dan ibubapa - bowling buah nyorsss.


even aku tak strike, tp group aku MENANG!!!!YEAAAA!!!


KEDUDUKAN MARKAH

Wajah ceria ahli rumah BIRU yang menjadi johan keseluruhan.
TAHNIAH!!!!!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails