Wednesday, January 27, 2010

TOV EXAM

TOV EXAM

27 - 29 JANUARY 2010

Sunday, January 24, 2010

1st time Nisa Demam


I'm not going to school today, Nisa demam... kesian aku tengok... badan start panas masa balik sekolah yesterday.... tak kurang2... may be berjangkit dgn aku n her brothers. tapi kami tak demam, just batuk..... first time dia demam since lahir.. last nite tido skejap2 jer...aku pun rasa mamai ni...

Update; demam Nisa dah kurang sikit. now tgh tido, sambil2 tuh, sempat jgk aku cari info psl fever among babies...


http://familydoctor.org

Should I try to lower my child's fever?

Fevers are a sign that the body is fighting germs that cause infection. If your child is between 3 months of age and 3 years of age, you may want to avoid giving him or her medicine if he or she is running a low-grade fever (up to 100.2°F [37.8°C]). If your child is achy and fussy, and his or her temperature is above 100.2°F [37.8°C], you may want to give him or her some medicine.

If you have a baby who is younger than 3 months of age and has a rectal temperature of 100.4°F (38°C) or higher, call the doctor or go to the emergency room right away. A fever can be a sign of a serious infection in young babies


What kind of medicine should I give my child, and how much?

Do not give any medicine to babies who are younger than 2 months of age without talking to your doctor first.
Acetaminophen (one brand name: Children's or Infants' Tylenol) relieves pain and lowers fever. Check the package label or ask your doctor about the correct dosage for your child. The correct dosage depends on your child’s weight and age.

Ibuprofen is another medicine that can be used to lower a fever in children over 6 months of age. Talk to your doctor before giving ibuprofen (two brand names: Children's Advil, Children's Motrin) to your child. Your doctor will tell you the correct dose for your child.


Tips on giving medicine

· Don't give more than 5 doses in 1 day.

· Don't give a baby younger than 2 months of age any medicine unless your doctor tells you to.

· Read package labels carefully. Make sure you are giving your child the right amount of medicine.

· For liquid medicines, use a special liquid measuring device to be sure you give the right dose. Get one at your drug store or ask your pharmacist. An ordinary kitchen teaspoon may not hold the right amount of medicine.

What else can I do to help my child feel better?

  • Give your child plenty of fluids to drink to prevent dehydration (not enough fluid in the body) and help the body cool itself. Water, clear soups, popsicles and flavored gelatin are good choices.
  • If your child is getting enough fluids, don’t force him or her to eat if he or she doesn’t feel like it.
  • Make sure your child gets plenty of rest.
  • Keep the room temperature at about 70°F to 74°F.
  • Dress your child in light cotton pajamas. Overdressing can trap body heat and cause your child's temperature to rise.
  • If your child has chills, give him or her an extra blanket. Remove it when the chills stop.

Will a bath help lower my child's fever?

Giving your child acetaminophen and a lukewarm bath may help lower his or her fever. Give the acetaminophen before the bath. If the bath is given without medicine, your child may start shivering as his or her body tries to raise its temperature again. This may make your child feel worse. Never use rubbing alcohol or cold water for baths.



Friday, January 22, 2010

Wrintinting

Hehe... Nak suka ke? Nak marah ke? Nak buat dekkk je ke? Inilah hasil kerja anak muridku yg year 4... ada lagi yg pelik, nanti aku paste lain kali... Cikgu dia punya la tulis dekat blackboard besar2...WRITING... So, inilah hasilnya... canggih kann.. Hehe.. Nak buat mcm mana, dah nama lg budak nak belajar, dia tulis sendiri tu pun dah kira syukur alhamdulillah... tuan punya buku dah tau dia tulis salah, tersengih2 bila aku tunjuk correct spelling..Hemmm...

" Wrintinting"



Wednesday, January 20, 2010

Majlis Penutup Bengkel Pembinaan Blog

Yesterday, PK1 gave me this letter. The order was, I had to company 4 pupils for the closing ceremony of Bengkel Pembinaan Blog at Terengganu State Library. More details, clikck here...
Sekitar Majlis
We reached early, so we took the advantage to snap pictures as many as we like..

5 Best Blogs presentation from 5 schools, out of 20 schools.
Alhamdulillah my school was one of them.


Certificates & Hampers Giving CeremonyTuan Harith, Faiz, Teacher Norliza, Teacher Fauziah & I.. i just 'interprem jerr'..

"Klik-klik time"..
The end...

Nyiorrrrssss...

As mentioned before, we went to Taman Awam Batu Buruk looking for coconuts...
Tadaaaa... inilah hasilnya... Hubby's first art piece for 2010..


Tuesday, January 19, 2010

Rajinkah aku?

Daily routine as a teacher.
Just look at the books that I have to mark daily...
Untuk anak nusa bangsa...
Paling sedih bila pupils sending me blanks pages...
paling sedih bila muka yg sama tak siap kerja.
paling sedih bila didenda pun dia buat muka toyerrrr..
Paling sedih bila tiap kali tanya, where's your book?
the answers are, 'Kite siap doh, tapi kite tetinggal kat rumah...'
"Kite siap doh tapi kite tetinggal atas meja...'
Last2, buat spotcheck sendiri dlm beg...
"Gedegang!!!!!" Buku yg aku nak ada dlm beg... tak sentuh langsung punn.. clean n clear..
Homework masa weekend, beri hari khamis, nak tengok hari ahad...Homework apa? construct 5 simple sentences on Subject Verb Complement..
If Cikgu ada high blood pressure, for sure akan naik habis meter..
mana tak marah, asyik2 muka yg sama...
Hari Ahad kata buku tertinggal, bila kata cikgu nak tengok hari Isnin, confirm tak datang sekolah...
tp only a few yg perangai mcm tu.. tapi yg a few ni lah yg always create problems in class...
paling best n paling teruja bila ada anak murid ku yg bersorak bila bg homework for weekends.. yeaaa...

HUUU..
Banyak lg if nak story mori... aku tak dan masa.. HUUUU againnn..

My lovely messy table....



Monday, January 18, 2010

Sunday, January 17, 2010

Weekends

Yang ni crita basi.. Last 2 weeks activity.
Weekends, we always go outing... ecehhh... bukan jauh pun, just around the corner.. hehe.

We went to Taman Awam Batu Buruk, looking for coconuts.. Coconuts? yes, pictures of coconuts.. My hubby wants to start drawing n painting again.. His first project for 2010. He said, better he starts drawing before his fingers become 'kerasang'... (terengganu word).

pokok nyor dlm pokok nyor..


Let the pictures do the talking... aku malas nak put further details...










Aktiviti lps ronda






Our home sweet home...

Saturday, January 16, 2010

Kuih Tradisi

On the way balik Terengganu, kami selalu singgah dekat gerai jual kuih akok n baulu dekat kg Tok Khamis, P.Puteh. Ni yg kami beli hari jumaat lps. Kuih yg tengah tu aku tak ingat doh nama dia apa..Heee... malunya...ada sape2 tau? nak buat teka teki dkt FB plk ke? hehe...









Friday, January 15, 2010

Bunga Kenanga Bangkok @ Bakok

Hihi... Kemarin aku blk kampung, hari ni dah sampai trg balik... kena balik rumah hari ni jgk sebab esok, ada majlis asyura kat kawasan rumah aku ni...

Ini spesis kenanga... kenanga bangkok namanya, aku post teka teki nama bunga ni dkt Facebook... ramai yg tak tau. If bunga ni takde kat rumah aku, for sure aku pun tak tau juger...heh... gambar bunga ni yg tak berapa masak lagi. sbb tu bunga dia tak berapa nak kembang. jenuh aku intai pagi td kat kampung. kena intai molek2 sebab bunga ni seakan daun. letaknya dihujung pucuk. Bunga yg mcm ni tak berapa nak bebau lgi, kena kembang sikit lagi... bau harumnya akan berlebih2 lagi masa petang hari, especially dkt maghrib...hiiiiiiiiiiiii.... (hatuuuu, kata hero no2 aku)

Sian kawan2 FB aku duk teka apa nama, siap bagi nama scientific lagi, especially geb n fairuz yg siap google.. Artabotrys siamensis.. ish, susahnye nama.. Tq geb n fairuz atas nama tu... sape nak tengok rare plant ni, meh google kat sini..


iniler ghopenya bunga kenanga bangkok.. tempat lain panggil lain den tak tau..



ini pokoknya... dah bercbg2 sebab dah lama mak tanam..


ini ler buah nyer... mcm buah langsat, tp kaler hijau n keras..



bila dah masak, buah nyer akan luruh n tumbuh anak pokok yg baru..



ni bunga yg dah layu dihujung mekar, heh..... bila kaler kuning, baunya dah hilang..



ni ler dahan yg aku ambik gambar bunga dia... nun dihujung sana.



tadaaa...mcm daun..




ada 4 kuntum bunga semuanya kat dahan ni.. semuanya tak kembang lagi...

Stakat aku draf sambil2 bukak FB, takder sorang lgi yg betul. Hihi..
Mak yg aku panggil 'we' mmg suka tanam bunga yg wangi2. bunga org tua dia kata. melur, cempaka kuning, cempaka putih, antara bunga yg we tanam. org yg nak berubat kampung selalu ambik bunga kat rumah sebab nak cukupkan 7 bunga. bila bunga melur bebunga dgn byk, we akan letak banyak2 dlm lipatan sejadah n telekung sembahyang.

Update: Yg berjaya menjawab mengikut kehendak si pemberi teka teki bukan org lain, adik bongsu ku... next week mai rumah.. To kawan2 yg lain, mitok maaf mitok halal dehhhh.. Hihi..



Tuesday, January 5, 2010

Macammana nak guna if benda alah ni mcm niii???


As I mentioned, this year I'm teaching Yr 4, 5 n 6. Luckily (ceh...) there is a set of LCD in year 5Kaliber.. (yg diberitakan berharga RM5,6 riban satu set, Fuhhh... if buat kabinet dapur rumah aku kan elok... hiihi...) with the new year spirit, I aimed myself that I want to use that expensive LCD set for my teaching. Dengan semangat berkobar2, aku menapak ke bilik GB mintak kunci after i asked Mdm Noeja on how to operate that stuff. Then, i came out from GB's room with a polystrene plastick filled with these things...




wires which i must to plug in..


Ni plk stuff yg dah lekat dlm kelas. Just look at the tiny winny manggaaaaa..


white screen



LCD Epson


Huu.... mcmana aku nak psg ni? I thought I only need to plug in one or just two wires... ohhh.. rupenyerrr tidaks sama sekali...



While my pupils did their work, aku duk belek2 brg2 yg ada dlm tuhh... apa yg aku blh kata, SUNGGUH TIDAK PRAKTIKAL.... apa taknyer, aku kena ejas byk benda if nak guna LCD yg tergantung dgn indahnya dlm kelas. Nak operate benda tu saje ambik masa minima 10 minit... Tu kira dah 'master mind'... if ada cikgu yg tak berapa nak pandai lg, tak ke habis masa 1/2 jam? If nak buat kena prepare awal2.. takpun mintak izin dr ckgu sblm nk interupt ms dia nk psg benda alah nii...

Plus, bila dah guna, where do I have to keep those things? Nak tinggal dlm kelas, oh... rasanya letak hari ni, ptg karang dah takder... nak tinggal dekat bilik guru? lagikan pejabat pun org pecah masuk... apa lg bilik guru. Nak letak dlm bilik GB, takkan la tiap2 hari aku kena muka toyer masuk bilik GB, 2 kali sehari selongkar almari GB semata2 mata nak ambik n anta aksesorisssss LCD tuhh.. Plus, kena tulis plk rekod ambik n hantar... Tak kuasa aku.... byk lg kerja perkeranian lain yg aku kena buat. Ataupun, dan2, time aku nak masuk ambik benda alah tuh, org JPN ke, PPD ke.. mana aku berani masuk... aku kan pemalu orgnyer.... huh...... Nak bwk balik rumah? lagi aku tak sanggupsssss.... tak pasal2 kena buat surat tunjuk sebab or penalti atau paling sadis, kena potong gajiku yg ciput nih if hilang ke apa...


Apa yg boleh aku kata, sesungguhnya byk sungguh duit terbuang begitu shj dengan adanya ICT tp tak dpt digunakan utk pnp. Sungguh sadis...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails