Monday, November 23, 2009

Cerita Balik Kampung

Jam 1 tghri, akhirnya kami sekeluarga selamat sampai ke Tanah Merah selepas menempuh perjalanan yang mendebarkan.Amat mendebarkan!!! Sungguh, tok nawok skit habuh pung!!!!!
Subuh kemarin, hujan tak turun dgn lebat, so air banjir dpn rumahku surut. air masih ada tapi Wira kami, boleh meredahnya.. like a flash, aku n darling kemas2 baju masuk dlm beg, kot2 nya hujan turun dgn lebat sblm kami bertolak turun. dalam pkl 9 lebih, kami mengharung air... dekat je, dlm 100 meter sblm sampai ke jalan yg agak tinggi. Syukur, selamat satu halangan. Depan rumah;tarikh lain, tapi keadaannya sama..
Then, kami ke rumah mak Che Li, tukang jahitku untuk ambik baju raya hajiku... hehe.. sebab baju raya puasa, aku bantai baju lama sebab pantang.. HUUUUUUU.. kali ni aku nak melaram dgn baju batik pemberian K.Dah (TQ k.dah, pemberian sebab apa? adelerrr, kami berdua saja yg tawwww!!!)baju ni merangkum baju yg akan aku pakai masa 'belarok' my sis ke Pasir Puteh 1 dis nanti.. hehe.
Che Li bagitau, jalan biasa ke rumah maknya, air banjir naik sampai paras pinggang, so kami terpaksa lalu jalan lain. sampai kat rumah mok che li,dia bgtau, jln pengkalan setar ke atas tol ditutup utk kenderaan ringan. then, kami cuba tengok kawasan tu.. mmg ye, jalan yg aku lalu tiap2 hari ke rumah MIL dah jd mcm sungai. mmg teruk bnjir thn ni.6 thn aku kat trg tak penah lg jalan tu tenggelam sampai paras pinggang.nsb baik rmh MIL tak terjejas.
then, kami proceed ke kelantan. kami lalu jln pantai sbb ada org kata jln atas melalui sg tong pun tersekat. sampai di Tembila, nmpak signboard amaran banjir, jalan tdk boleh dilalui oleh kenderaan ringan. aku dah berdebar... slps jmbatan tembila, ada about 5,6 buah kereta park tepi jln. then,dpn kereta kami kembara.darling tanya org kg kat situ, kerete boleh lepas tak?abang tu cakap lepas... so, kami beranikan kereta kami redah air banjir. aku dah habis ayat baca dlm kereta. dpn kereta kami semuanya jenis kembara, jeep kesihatan, frontier n apa lagi ntah. sampai tgh2 air banjir tu, enjin kereta mati. aku dh panik, darling try start balik, nasib baik hidup. air dah masuk dlm kereta bahagian depan. then kami proceed lg, agak2 dlm 1 KM kami redah air banjir.. Alhamdulillah, kami lepas halangan kedua... FUHHHH legaaaa...



jalan selepas jambatan tembila
hen, kami teruskan perjalanan.Hujan masih turun dgn lebat di sesetengah tempat, sampai dekat Alur Lintang,Besut, dah nampak kereta berderet2. rupanya nak tunggu turn redah air banjir. sekeliling jln raya kami nampak rumah2 yg tenggelam dek banjir... kesian rasa. kami mengharung air bnjir agaknya lebih dr 1km. tp kali ni tak rasa takut sgt sebab kereta pun byk yg redah banjir. even kancil pun lepas. air pun tak berapa tinggi sgt.








Kami sampai rumah We Tok n Ayoh Tok dlm jam 1 lebih. sampai rumah terus dapat makan gulai kawah (aku makan bertambah sbb lama tak makan n sebab laparrrr)bcoz lps zohor ada solat hajat kecik2 utk mjlis akad nikah my sis pd sebelah mlmnya....

Sunday, November 22, 2009

Rumahku Jadi Pulau


Hujan lebat seluruh pantai timur diramal sampai Selasa. rumahku dah mcm pulau, nampak air jer keliling.Huuu, nk balik tmerah mcmna ni?????? jalan trg-kelate pun ada yg dah tak boleh lalu dgn kereta. Jalan pantai dkt Penarek pun dilaporkan ditutup untuk kenderaan kecil. kereta Wira kenderaan kecil ke? ke definisi kecil tu mewakili kereta mainan? heh... aku tension niiii!!!! nak balik kampung. Kang aku beli lori 1 tan baru tawww!!! boleh redah air banjir...dahla malam esok kakakku kawin...
kakak? ye kakak...
adik dia gatal @ sampai jodoh dulu..(aku ler tuuu...ekeke)
kroni aku dah 3, ish... jenuhla mu kak na, nak kejar aku... hehe...
tghri td, lps anta thesis, aku mengharung air banjir balik ke rumah, best jugak lama tak main air. mata asyik melilau kot2 ada lintah... binatang yg amat aku beraniii...
anak2 jiran dpn rumah aku siap tangkap lintah lagi taww!!!! ada org beli katanya. lintah kecik 30sen,if yg besar 60sen.. eh, lumayan jugek.
lintah untuk bekam org kata mujarab. tp bg aku, ku rela cara lain... ampunnnnnn kalau dgn lintah.
My darling ptg td tahan jala dgn 'member mesyuarat depan tangga'. depan rumah aku ni, bekas bendang, so, bila musim bnjir, jd tasik la dpn rumah aku.. biasa-biasa org kampung dpt ikan puyu, haruan n keli... besar2 jgk. tahan pukat ptg ni, mlm ni boleh tgk hasil.




Mr Nazri-antara ahli majlis mesyuarat meja bulat...


Antara ikan puyu yg terlekat dekat jaring jala keesokan pgnya..

Assignment terakhirkuuuu...




At last, saya berjaya menyiapkan tugasan terakhir as a student of OUM!!!!. td baru hantar... ku mengharung air banjir semata2 nk anta thesis... sejarah nii..My thesis... setahun ambik masa nak siap!!!! fuh, lama gilerrrr... bukan apa, bila dah anta proposal, hbs chapter 1,2, 3.... dah tak ingat dahhh... duk asyik buat assignment yg wajib disetiap semester..then kena buat chapter 4,5... bila tutor bgtau dateline end of this month, mula la kelam kabut... semua bahan dah ada, just nak mengadap laptop jer.. pening buat 3 assignment lps pun masih blm hilang, kena buat thesis plk... nasib2. tu laaa, awal2 tok ser buat...

Hwaaaa.... tension tak usah kata laa... masa buat asignmnt dlm pntang, nisa amni memang baik.even dia tido agak lewat, dlm jam 11, 12 tp dia akan tido sampai ke pagi.. kdg2 pkl 10 pun x bangub lg. so, bolehlah saya siapkan 3 asignmnet tu belah pg, ms darling n my heroes pegi tadika.. mmg siap wal dr org lain... hhaaaaa...haaaa... member2 mmg jeles sebab saya siap assignmnet awal.. sejarah tuuu...

OUM, daftar January 2006, dah 2009.. 4 thn.pejam celik dah nak habis dah... tinggal nak exam je lg..and... 2 org anak oum ku... darimi n nisa amni, awal oum n akhir oum... ehhh.. ok apa??

subjek terakhir,

1. Counselling and Guidance - Mr Che Soh
2. Introduction to Novel n Short Stories - Mr Nasir
3. Teaching Novel n Short Stories in an ESL Context - Mr Tae Peng Hoi..(really nice n understanding tutor, my lecturer in MPKTBR)

Study utk exam???????
arrghhhhh...- x lagii...

tarikh exam pun teramatla cantikkk

7 dis- counseling
9 dis - intro
10 dis - teaching

Ehhhh.... takdok gap langsung????

sampai masa last sem, gini plk jadi tarikh exam.

apa2 pun ku redhaaa... nok wak gano dohh.


Sunday, November 8, 2009

Menghitung Hari...

Ini bukan nak crita panjang lebar psl lagu Kris Dayanti...
ni pasal hidup saya...
menghitung hari pasal apa? banyak benda..
antaranya;

  1. menghitung hari kena mengajar semula after a long holiday... masa baru citu, rasa x sbr njk g sek, bila dah nak habis cuti, rasa malas plk nak tinggal nisa amni... kesian anak mama kena tinggal.. harap2 la akan nak neneng susu botol...this coming thursday, habis limit cuti bersalin. nsb baik hari khamis, if hari rabu, dah kena pegi sek khamis ni...
  2. menghitung hari bila la saya nk anta thesis saya ni..... arrrgghhhhh!!!! x siap lagi ni... bila malas melanda, inilah jadinya.
  3. menghitung hari nak mengadap buku utk last OUM's exam!!!.. yiiihaaaa... ini sem last... exam will be on 7, 9 n 10 december... hayyyyaaa.... dah dekat wooo... x belek buku pun after belek modul utk assignment. hehe..
  4. menghitung hari, nak kenduri kakakku hari ke3 raya haji...
  5. menghitung hari nak cuti sekolah... of cosssssss... saya pegi sek 5 hari jer, then dah stat cotiii... beshnya beranak bulan 9. sbb tu saya suggest kwn2 yang lain, if nak bersalin, besalin tengah bulan 9, dpat cuti almost 4 bln... what a wonderful world. tp, saya kesian kat bdk2 saya. dah la nak exam hujung tahun, cikgu plk tak de. cikgu ganti ada, tapi tak sama mcm kita ajar.. ecehhh.. mcm la kita ni ajar perfect sgt.
  6. menghitung hari bila la agaknya awning beranda ni akan dipasang..
  7. menghitung hari bila la agaknya dapurku akan complete dgn kabinet idaman kalbu.
  8. menghitung hari bila la agaknya aku akan bnyk $$$$$$$$$$...ambik upah buat rendang kot... mcm saya buat utk jamuan sekolah my darling... hehe..

sbnrnya, byk bnda yg saya nak hitung... just tak tersangkut kat my mind masa ni...

now, tgh menghitung bila la anakku sayang busyuk ni nak bangun... nak mandikan nisa dlm besen, main bubbles. best kan sayang...

hujan dah reda... pagi tadi lebat jugak. harap2 x banjir masa kami nak bertolak balik kampung cuti sekolah ni..

haaaa... dah teringat menghitung hari yg ke9- bila la agaknya my darling nk g hantar TV yg rosak kat kedai.. ni duk tengok TV kecik yg mmg disubsidikan utk heroku tgk ultraman... dah lama x tgk crita yg best2. asyik2 tgk raksakaaksaaaaa.... sampai saya dah boleh hafal bahasa jepun..ehhh bukan, crita tu transalte bahasa melayu, saya dah boleh hafal dialog heroin yg bg semangat dkt ultraman... huyooo...ganas wooo, dlm jarak jauh pun ultraman blh angguk fahammm... dasyattt..

Sunday, November 1, 2009

First Entry




Salam.
As my first entry, there's nothing much to say. coz i dunno how to write just like other bloggers. i'm not a good writer. i;m blogging jst for fun. instead of having my own fotopages where i paste all the pictures of my family and friends,
http://azuriah47.fotopages.com/ i also wanna have blog just like others. heh heh heh..
where i express my feelings without pasting picturesssss.... (bukannya giler amik gambar tiap2 hari ponnnn).
this is my blog and hopefully i can write in here continuosly and permanently...(bukan hangat2 s*** ayam- try to motivate myself)
what else to say? hummmm...
oh yes, i'm still in confinement days after delivered to our 3rd baby. alhamdulillah, a baby girl.yg dua tu hero2 malaya yg fanatik ultraman...
my tg nisa amni is sleeping after i bathed her...
i have 3 assignment to hand in this friday, and i manage to finish them yesterday... yiiihaaaaa... no more assignments after this.
boleh la i pegi coti coti malaysia... hek elehh... nak pegi becoti mcmna if ada bby kecikk... takper2... thn dpn, panjang umo and ada $$$$$$$ banyaksss.. hehe. hubby, jom g jalan.
3mggu lagi cuti sek. n i just pegi sekolah for 5 days before school holidays... buat susah2 iron baju kurung je. tp takpe, i pegi just utk mkn2 je. exam dah habis, so, jamuan hjg tahun akan sentiasa ada. ishhh... mcm mana i nk kurus niii...
takpe, makan jelah... kata hubby.dia kata lagi, org yg breast feeding tokleh diet... nnti bby x cukup zat... oklaaa... even sy nak sgt weight just like before married...
tapi kan, hujung thn sekolah akan lebih sibuk drp biasa... heh, hot fm la plk.. sbb apa? ms ni la nk settle kan semua kerja. segala jenis fail, rekod2, hari anugerah cemerlang, etc... ish...
oklahh... stop sini dulu... nisa amni dah merengek dah. gtg.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails