Monday, December 22, 2014

Haiiiii...im back..tutup laptop..bukak handphone yg cinonet ni..
My first attempt updating the blog thru this..lets see what will happen..
Ok..nak try upload pictures..
The bakri's..hehh..atas bnjaran titiwangsa masa rombongan kawin meri anok pok mud di Baling..

Ishhh...juling mata duk tengok screen hphone pkl 3.12pg nihh..
Ok la..babai

ADA LAGI BLOG SAYA...Kikikiiii..


Assalaamualaikummm...dan saya jawab... waalaikumussalam wbth.
hahaha..saya beri salam pada blog sendiri...last post was on oct 4th 2011..
now 2014...nak masuk 2015..muahahaha...3 years tuuu..Hamdani yang dalam 40 hari masa update blog tu pun tahun depan dah nak masuk sekolah Pasti. Adusss..
nasib baik ingat password.nasib baik pokcik google x block my blog.. lps ni tak tau la pulak bila nak update.
Tak tahu nak start dari mana. Yang pasti, sekarang ni cuti sekolah. 5 Januari buka sekolah.
Abe Long darjah 5, Abe Ngoh darjah 3, Kakak Nisa 6 tahun masuk pra, and baby (ehh...baby lagi sebab belum ada adik..org lain umo 3 tahun lebih, semua dah jadi abang atau kakak), nak masuk Pasti 4 tahun..tak tahu lah mcm mana nanti..Pandai-pandaila anak oiii... cukuplah kamu duduk dgn nenek..Tu pun nenek agak berat nak lepas cucu pergi sekolah..kesian katanya. Huuuu.

 My cheecky Hamdani. pic masa pegi Kg Cina..
mama pergi menembak pic lawa-lawa kat sini..

 Jangan ditanya di mana seluar Dani the explorer..
 sampai ke sudah tak nak pakai baju lain..huuu

Suka tengok pic ni... dah 4 orang anak aku..
cepatnya masa n cepatnya aku tuaaaa..

Alang-alang ada pic dlm laptop ni..baik saya upload juga pic yang saya ambik masa pergi ke Kg Cina tu..
 Masa pergi ni..geng painters tengah busy painting..

 Sape2 yang ke sini... these umbrellas wajib diambik gambar ni..
3D mural art - masih dalam proses








The painter - Wan - Geng Peter ( pelukis terengganu ) sekali dgn my hubby.



Itu abe ngoh...wink wink..



Turtle Alley



Baby turtle...



Huhh..betapa susahnya nak habiskan post ni.. kejap brenti.. kejap pegi masuk baju kotor dalam washing machine.. kejap kena buat air.. hubby nak minum sambil2 painting.. kejap si bongsu nak susu.. Iyessss!!!! berjaya update blog slps 3 tahun...jumpa lagi tahun dpn..InsyaAllah... Babai..


Tuesday, October 4, 2011

TENGKU AHMAD HAMDANI

@ 2 days old-jaundis
23 sept 2011, jam 10.17 pm, di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu... baby ke 4 n hero no3 ini lahir 13 hari awal dr due, that should be on 5th okt... dgn tidak disangka2, hero ini nak tgk dunia awal. dgn berat 3.59kg, better bby keluar awal, if diperam lg dlm perut, may be his weight akan capai 4kg!!!fuhhh...ngeriiii...
aku apply cuti awal dr due...konon2nya nak rilek kat rumah sementara tunggu due 5 okt. so, disebabkan bdk upsr pun dah lepas, ujian OTI5 pun dh lepas, markah2 semua aku dah settle, nak la berehat kat rumah...tak perlu lg panjat tangga sekolah dgn termengah2, bawak perut lagi...
lagi aku konfiden sbb three kids previous, semuanya overdue. abe long lewat 3 hr, abe ngoh lewat 4 hari, nisa lewat 5 hari...so, dgn rileknya aku duk aim 10.10.2011...perghhh...
hari kamis (22sept) last day kat school, aku kemas2 meja, buang apa2 yg patut sbb meja mmg messy. dgn kertas2 ujian dll. buku rph, aku bawak blk rumah sbb still x complete dgn markah ujian, buku2 pun aku hajat nak angkut balik rumah hri ahad tu sbb tak sempat nak mark... dgn member2 pun tak sempat nak salam2 sbb aku cuma akan jumpa mereka next year... nok wak gane, cuti bersalinku sampai thn dpn..heheh...untung bersalin bulan 9, straight dgn cuti sekolah... sape2 nak cuti pjg, kena beranak tengah sept...hahahah...
ptg kamis, perut dah mula rasa tak sedap...sakit sikit2, bg aku, itu cuma braxton hicks... ala, bby mengeras dlm perut jerrr...pikir aku... mlm, sakit hilang dgn sendiri. pg jumaat, sakit perut start balik, sikit2 jer...tu pun aku kata, alaa bby duk mengeras je tuu.. tengahari jumaat, ada jiran ajak makan.naik rumah baru, aku dah tak larat nak pegi sbb bby asyik duk mengeras...tak sanggup dah nak jalan, so, hubby pergi dgn kids jer. aku masak spagetti jer.makan dgn nisa...byk jgk nisa makan... lps asar, sakit makin kerap, tp takde keluar tanda2 pun. aku n hubby standby brg2 bby, baju2 kids utk di export ke rumah neneknya.. 6pm, sakit main2 makin kerap. aku mention dkt hubby, lps maghrib, kita ke hospital..smayang maghrib, aku dah tak larat nak bangun, smayang duduk. lps maghrib, kami ke hospital..tinggalkan kids rumah MIL. sampai di hospital dlm 8.20pm. terus ke tingkat 1. mula2 aku intai, doktor laki ke pompuan, fuhhhh...lega, doktor pompuan...muda lagi... bila cek jalan, dah 7 cm!!! laaa, cepatnya, aku tak sakit teruk pun... dlm jam 9 mlm, lps settle proses pendaftran, aku dibawa ke labor room. masuk2 jer, aku di hidangkan dgn ada mummy tgh bleeding teruk, red alarm dah nyala dkt labor room. semua doktor meluru ke bed mummy yg tgh bleeding tu...aku lg la seram sejuk...betul2 sebelah bed aku!!! sakit makin terasa, tp aku dpt tahan... air ketuban masih tak keluar...sakit makin kerap. 9.30, mummy yg bleeding tu di bawa naik ke operation room... barulah suasana tenang..cuma aku je yg ada kat bilik bersalin 2.. jam 10, doktor pecahkan air ketuban, sakit makin kerap n semakin sakit..hubby masuk, bila air ketuban pecah jer, aku terus 'fully'... akhirnya, pd jam 10.17 mlm TENGKU AHMAD HAMDANI keluar menjengah duniaaa..Alhamdulillahh, smua selamat...sihat walafiat...Aminnn.

Monday, August 1, 2011

Blog kena block





SALAM RAMADHAN



Blog aku kena blok.... xtau kenapa....lps adjust byk benda, baru dapat...luckily...


dh lama tak mengupdatekan blog cincai ni. bukan tak de idea, tp sbb malas. dunia internet makin luas. FB lebih mendominasi diri ini. even tak selalu aku online, tp if online, FB adalah web pertama yg akan aku online.


Nak masuk gmbar masa cuti bln mei baru ni pun, still hanging. byk juga yg nak diupload. lagi malas aku nak tunggu.huuu..


Hari ni 2 Ramadhan, 2 Ogos...senang nak ingat berapa hari puasa. Alhamdullah, Allah masih panjangkan umur kami sekeluarga untuk berpuasa tahun ni. Abe Long pun puasa kmarin. Ayah dia kata, masa kat skolah, sdap sgt duk berlari2. masa nok balik, mintak nk minum air. ayah dia buat x layan. balik rumah, lps mandi, smayang zohor, tidur...letih sgt agoknya..tp x tau la kot2nya minum air masa mandi. tp aku dh siap warning, ponteng puasa tanpa sebab kukuh, x payah pakai baju raya, no more duit raya.



foto from: umm.edu


Pasal pregnancy, minggu ni aku dh masuk 31 minggu. dah tak lama lg nak masuk labor room. if ikut due, 5th October. if ikut tarikh scan, 1st Oct 2011. mana2 pun tak kisah, asal aku n bby selamat segala-galanya... Ya Allah, mudahkanlah aku bersalin anak yang ke4 ini..Aminnnn...


Saturday, May 7, 2011

Happy Mother's Day



HappY MotHeR's Day to all mothers in the world.

& Selamat Hari Ibu untuk ibu tersayang....

Wan Kharma@ Zaharah bt Wan Yakub..

"Kasihmu tiada ternilai..."

bersarang lagiiii...





Hahahahahhahaha heeeehhheheheeh hiiihihihihi...blog ku bersarang n bersawang lagi..bukan stakat hybernate, tp if ibu mengandung, dah bersalin dahh... eh...aku pun mak buyung jugak. now bby dh 17weeks.. due to scan, i will deliver on Oct 1st. what ever la...as long as the bby is healthy, in good condition n of cos, Allah, give me strength...Aminnn.


I'm still ok n still healthy in school. I ate a lot coz I always hungry. then, last two weeks, i went to Klinik Ibu Anak and I gained 3 kilos per month!!!! quite shocked kan???? It was 73.5 kg!!!!then, I had to see the doctor.. she asked me to control my carbohydrate, eat more veges n fruits. mmg aku byk mkn sayur n fruits... cuma aku kena control makan nasik...hesshhhh...tak boleh jd nihh..n I had other appoinment fortnight later.


di.pendekkan crita, after 2weeks, aku tak gain weight ponn... lega kejap.. mmg la kan? if nak kurus, tak boleh makan nasik.tp aku hantu nasik. dlm sehari, kena jumpa nasik. huuu...mcmna laaa nak dpt balik berat before pregnant? adusss.. luckily, dgn tinggi 163cm, aku tergolong dlm kategori rendang tak berbuah..huuu..biorpun besar. just aku jd giant!

Baju kurung still blh pakai but just certain baju kurungs. kain yg ade broket2 langsung x leh pakai. rasa gatal sana sini. tp, bab kain, aku kena hati2 sbb mmg tak boleh zip sampai hbs. aku kena stop dkt tengah2 n just 'kunci' kan zip itusss...Hhahahahaa... nk pakai maternity dress rasa mcm besar sgt. biase2, 3 anak yg lps, masuk 5 bln kena pakai baju pregnen sbb bby mmg membesar dgn total.

pic scan ade, just aku malas nk upload dlm lptop. wahai anak, mama dah tak sabar nk tengok kamu...hhehe..



Foto:baby centre.co.uk- TQ

Tuesday, March 8, 2011

entry Marathon Jan-Mac

Fuhhh.... bersarang labah2 blog akuuu.... dh lama x update.. byk benda yg berlaku till today....

tapi , ada masa ke aku nak recall balik.Antara peristiwa besar January :



1. first time in my life, i met with an accident. luckily i was ok. accident happened when i was on the way to school. It was around 7.30 a.m I was quite late than usual because we had a TOV test on that day n the exam started at 8 a.m. masa dekat trfik light pasaraya nirwana, lampu hijau...then, aku pun speed mcm biasa, x laju sgt sebab belah kiri ada kedai2 jual kuih...byk keta yg berhenti.... dlm 50 meter, keta vios dpn aku, dpn lagi, keta bersusun2..aku pun brek dgn agak mengejut jgk sbb vios brek... kaki kiri masih lg dkt clutch n kaki kanan pun brek..... tak semena2 kereta aku terkedepan dan dgn sendirinya n serentak itu juga, DUMMMMMM!!!!! aku dgr bunti dr belakang..... driver vios keluar, tanya kenapa aku langgar dia, aku cuma jawab, saya tak langgar awak...., aku berpaling ke arah belakang, tu diaaaaaa..... 5 buah keta belakang wira aku...bonet wira aku terperosok ke dalam, dilanggar myvi.... Kalau ikut dr depan, Vios, wira aku, myvi, Atos, Xtrail, Saga n kancil...(tp kancil ni sempat mengelak ke kanan n dia just went off sebab keta dia calar skit jer...

terus aku telefon bakri...dia dh sampai sekolah... terus dtg ke situ...sambil2 tuh, aku tel GB n other teachers to inform... then, polis trafik dtg, ambik gambar. klik sana, klik sini, then lori tow EON dtg, anta gi eon service...nasib baik ada sepupu keje kat situ... then, kami proceeded ke Balai Trafik Ktrg...buat report.... dekat pukul 11a.m baru settle semua. aku ke sekolah again. just nak lapor diri.Tq sgt dkt GB sebab faham keadaan aku... n till today, keta masih tak siap lg...may be lg 2 minggu kot...takpe lerrr... keta dh ada 2 skrg ni...hehe...sebut pasal keta ade 2, mmg sblm accident, kami ade plan nak ambik kereta baru..May be MPV sebab family makin besar n senang nk blk kampung... tp bila ekonomi dh stabil...bila jd mcm ni, mmg kena cari sebuah lg kereta sbb aku n bakri keje berlainan arah... Bayangkan, accident hari rabu, hri kamis mmg kelam kabut...aku hanta bakri di pasar bukit payong, tumpang kawan.beg dia lagi, beg baihaqi lagi...kiri kanan. then, aku bwk kancil yg aku jarang2 sgt bwk...mmg tak biasa..anta darimi ke tadika, then hantar nisa rmh tok dia, patah balik ke sekolah...jwbnya, aku sampai sekolah jam 8!!!
Jumaat sabtu, rilek skit...then, hr sabtu, kami try tengok2 Myvi dkt Perodua Hiliran, depan restoran Selera Timur...tup2 jadi beli...kebetulan plk, kaler yg aku berkenan, ada stok, terus deal dgn salesman Encik Alias...memang senang berkira orgnya... dia kata, if takde apa2, next week blh ambik...aku dh terfikir...next week? jwbnya patah kaki plk la aku nak tunggu kereta tu...tp takpe..sabar separuh dr iman...Ikhtiar punya ikhtiar, hr selasa dapat...Hari rabu, kami dah tak kelam kabut...tercapai jgk hasrat hati nk guna kereta baru sbb kereta Wira n Kancil tu, kami beli second hand... Burdern bln2 mmg takde sbb dua2 dh hbs bayar..jd, bila dah ada Myvi ni, kami kena spend about RM500/month... Insyaallah....

Ni crita rentetan dr accident...keesokan harinya, aku rasa sakit dkt pinggang...may be hentakan masa keta langgar dr belakang. aku plk, seminggu tu mmg duk tunggu period yg x dtg2... a week after accident, pun masih clear, dgn memberanikan diri.....aku singgah dkt Klinik beli pregnancy test..balik rumah buat urine test n then...TADAAAAA>>>>positive... seram sejuk aku dlm toilet sbb terkejut... tak sangka nisa akan dpt adik secepat ini...apa2 pun..ini rezeki Allah...Alhamdulillah....









LinkWithin

Related Posts with Thumbnails